Skip to main content

RUK: kaunis perinnelippu ja sen symboliikka

Tumma ja näyttävä, silkistä käsityönä valmistettu RUK:n perinnelippu on täynnä erilaisia merkintöjä ja symboleja. Lippu on niin sanottua perinteistä rykmenttikokoa – tarkoitettu merkinantovälineeksi rykmentin kokoisen joukon edessä varhaisilla taistelukentillä.

Lippua käytetään Reserviupseerikouluun liittyvissä seremonioissa, kuten paraateissa, suuremmissa juhlatilaisuuksissa, päättäjäisissä, valatilaisuuksissa ja sotilaallisissa hautajaisissa.

Sen päävärit – musta ja punainen – kuvaavat kansallisromanttisesti Itä-Karjalaa. Kirjaimet VK merkitsevät Vimpelin sotakoulua – oppilaitosta, jossa annettiin ensimmäisen kerran joukkuetason johtajakoulutusta.

Vuosiluku 1917 on Suomen itsenäistymisen vuosi, mutta myös vuosi, jolloin johtajakoulutus alkoi Vimpelin sotakoulussa. Vuosiluku 1920 taas merkitsee ensimmäisen reserviupseerikurssin käynnistämistä Haminassa.

Lipputangon kärjessä on sotamarsalkka Mannerheimin vuonna 1941 myöntämä neljännen luokan Vapaudenristi nauhoineen. Mannerheim myönsi ristin kunnianosoitukseksi ja kiitokseksi RUK:n antamasta ansiokkaasta koulutuksesta.

Lipun on suunnitellut Carolus Lindberg. Aina kun lippu on tullut käyttöikänsä päähän, uuden lipun on perinteisesti ommellut Suomen Käsityön Ystävät.

Lippuja on valmistettu tähän mennessä viisi. Viidettä, käytössä olevaa lippua, säilytetään Reserviupseerikoulun johtajan virkahuoneessa. Kolme käytöstä poistettua lippua on esillä Sotamuseossa Helsingissä. Yksi, järjestyksessä kolmas, herättää koristeellisuudellaan ihastuksen huokauksia RUK-museossa.


Jaa tämä artikkeli