Skip to main content

Perunasäkkiin maalattu rakas taideteos

Kurssilla 116 vuonna 1964 opiskeli kaksi nuorta upseerioppilasta, Björn Ekblom ja Erkki Alanen, jotka molemmat harrastivat taidemaalausta. Kerran Ekblom pyysi Alaselta:

”Maalaa minulle joskus meri. Sitä en osaa itse maalata.”

Kurssilaiset olivat niin sanotussa kurssin ”loppusodassa” Pahkajärvellä, kun Ekblom muistutti Alasta toiveestaan. Alanen päätti tehdä saman tien työtä käskettyä. Hän meni leirikeittiöön ja pyysi sieltä tyhjän perunasäkin. Sitten hän tallusteli polkupyörämekaanikon luo ja pyysi tältä maalipurkkien loppuja sekä pensseleitä.

Näistä aineksista – polkupyörämaalilla juuttikankaiselle perunasäkille – hän maalasi leiriolosuhteissa Ekblomille tämän hartaasti toivoman meriaiheisen taulun.

Myöhemmin Björn Ekblomista tuli Suomen suurlähettiläs. Hän toimi diplomaattitehtävissä muun muassa Pretoriassa Etelä-Afrikassa, YK:ssa ja Turkissa. Perunasäkille maalattu mieleinen taideteos matkasi hänen mukanaan maasta toiseen saaden aina kunniapaikan konsulaatin muiden arvotaulujen lomasta.

Iän karttuessa ja pienempään asuntoon muuton yhteydessä Ekblom luopui taulusta ja lahjoitti sen RUK-museoon. Ennen menehtymistään hän ehti saada tiedon, että taulu on sijoitettuna erääseen museon vitriiniin, aiheeseen, jossa upseerioppilas luovuttaa verta.

Näyttää aivan siltä, kuin upseerioppilas katsoisi taulua ja saisi itselleen voimaa kankaalla kuohuvan meren rauhoittavasta sinestä.

 


Jaa tämä artikkeli