Tutustu tarinoihin

Tarinoita näyttelyesineiden takaa

Museoiden esineet heräävät uudelleen eloon, kun voimme vähän esitellä niiden taustoja. Olemme koonneet tähän muutaman esineen tarinan, joihin kannattaa tutustua jo ennen vierailua museossa.

Alvar Aalto ja "väärin" suunniteltu tunnus

Arkkitehti Alvar Aalto kouluttautui reserviupseeriksi Haminassa kurssilla numero 4, joka sijoittui talvikauteen vuosille 1922-1923. Tuolloin hän oli jo valmistunut arkkitehdiksi, mutta ei ollut vielä saavuttanut sitä kansainvälistä mainetta, jonka tuli hänen osakseen myöhemmin.

Aalto osallistui Reserviupseerikoulun kurssijuhlan koristeluun ja sai tehtäväksi piirtää juhlaan banderollin. Tunnuksesta tuli suosittu, mutta siinä oli näin jälkikäteen ajateltuna mielenkiintoinen yksityiskohta. Tarinan mukaan Aalto piirsi banderolliin kaksi miekkaa niin, että niiden terät osoittivat alaspäin. Tämä ei kuitenkaan ollut tuolloin epätavallista. Siihen aikaan miekat olivat valtion hallinnon symboleissa usein alaspäin – vaikka se on symbolisesti tappion merkki.

Pienin muutoksin kuvitus otettiin myöhemmin käyttöön joukko-osaston tunnuksena mm. upseerioppilaiden pukujen olkapoletissa. Vaikka muutoksessa miekat käännettiin osoittamaan ylöspäin, jäi niihin edelleen asiantuntijoiden mielestä heraldinen eli vaakunaopillinen virhe, joka tunnuksessa on vielä tänäkin päivänä. Tunnuksen alempi miekka osoittaa vasemmalle, sydämeen päin ja päällimmäinen miekka oikealle, sydämestä poispäin. Miekkojen tulisi asiantuntijoiden mukaan olla toisin päin ristissä.

Kuvaa Aallon suunnittelemasta alkuperäisestä kurssijuhlan tunnuksesta ei ole tallella, mutta jos haluat nähdä muut versiot ajan mittaan muuttuneesta tunnuksesta, kurkkaa vitriiniin RUK-museon ensimmäisellä käytävällä. Siellä ne lepäävät, Aallon suunnitelman pohjalta tehty alkuperäinen tunnus ja nykyinen, mutta edelleen ”väärä”.

Tagit: Alvar Aalto

Yhteystiedot

Kadettikoulunkatu 8
49400 Hamina

0400-774409 tai 0299-461186 tai

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.